Objectius

APÈNDIXS

I. Fins i activitats estatutaris de l’associació

II. Artícul Les falles, un espill de la societat valenciana (Las Provincias, 22 d’octubre de 2013)

III. Comunicat del CBIB sobre la convocatòria de premis de la Conselleria d’Educació per als llibrets (29/12/2017)

VI. Comunicat del CBiB sobre la sàtira i la llibertat d’expressió en les falles (8/2/2018)

V. Senyes bàsiques de l’associació

VI. Resolució del “Síndic de Greuges”, a solicitut del Casal Bernat i Baldoví, respecte a la no discriminació per part de les administracions públiques en funció de la normativa usada per a la llengua valenciana.


APÈNIDX I – Fins de l’associació (art. 4 dels Estatuts)

 

Des de l’associació es propiciarà el diàlec, la coordinació i la cooperació entre els socis i les entitats que colaboren en el CASAL “BERNAT I BALDOVÍ”, aixina com en les Administracions Públiques, entitats privades i organismes estatals i internacionals, en l’objectiu de desenrollar, promocionar i/o gestionar, de forma directa o indirecta, total o parcialment i de qualsevol modo (material, moral, personal, financer), diferents actuacions en el camp de l’estudi i difusió de la festa de les falles en el seu més ampli espectre, segons se detalla de forma no exhaustiva en els punts següents:

  1. Recolzar, promoure i estimular la conservació, protecció, estudi rigorós, ensenyança, difusió i dinamisació de la festa de les falles com a patrimoni cultural i social del poble valencià.
  2. Assegurar un coneiximent adequat de l’història i l’identitat de la festa fallera, que fomente l’autoestima del colectiu faller i propicie cara a l’exterior una percepció correcta i dignificada de l’image de la festa.
  3. Posar en valor l’identitat i l’espai sociocultural que correspon a la festa fallera.
  4. Coordinar els diferents moviments culturals i cívics valencians dins d’un proyecte comú per l’estudi, difusió i promoció de la festa de les falles.
  5. Recuperar i difondre les tradicions, usos i costums del poble valencià per al coneiximent de les futures generacions, a través del vehícul de la festa de les falles.
  6. Fomentar l’unitat cultural dels valencians i el treball en positiu per la defensa i posada en valor de la cultura festiva pròpia.
  7. Consolidar l’ensenyança i difusió de la llengua valenciana i la promoció del seu us normal i creixent en tots els àmbits de la festa i de la societat en general.
  8. Recolzar el dinamisme econòmic dels valencians en tots els sectors productius relacionats en la festa de les falles, incidint especialment en els més tradicionals.
  9. Recolzar, amparar i estimular la llabor social de les comissions i colectius fallers en els nostres barris, pobles i ciutats.
  10. Establir nexes d’unió en atres colectius en fins similars de Valéncia, Espanya, Europa i el restant del món.

El desenroll d’estos fins podrà efectuar-se, entre atres modos possibles, pels següents, que s’enumeren sense propòsit exhaustiu:

  1. Pels socis i simpatisants del CASAL “BERNAT I BALDOVÍ” directament, en instalacions pròpies o alienes.
  1. Cooperant a la creació d’unes atres entitats de naturalea associativa, fundacional o societària.
  2. Colaborant en el desenroll de les activitats d’atres entitats, organismes, institucions o persones de qualsevol classe, físiques i jurídiques, públiques o privades, que d’algun modo puguen servir als fins perseguits pel CASAL “BERNAT I BALDOVÍ”.

A tal fi el CASAL “BERNAT I BALDOVÍ” podrà:

  1. Subscriure, gestionar i eixecutar convenis de colaboració en entitats de qualsevol classe o naturalea, institucions i organismes d’àmbit nacional i internacional.
  2. Elaborar i eixecutar estudis, proyectes i programes, directament o a través de terceres parts.
  3. Participar en convocatòries i concursos promoguts per entitats públiques o privades finançadores, nacionals o internacionals.

La defensa, estudi, difusió i foment de l’aprenentage de la llengua valenciana com a idioma històric, propi i privatiu del poble valencià és objectiu principal de l’associació. Per eixe motiu:

  1. La llengua valenciana és l’idioma oficial del CASAL “BERNAT I BALDOVÍ”. En la producció audiovisual i escrita de l’associació s’usarà la normativa actual del nostre idioma, que dicta i recomana la Secció de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV.
  2. No obstant, sempre que ho requerixca la correcta difusió de les activitats de l’associació, o convinga als seus fins, podran usar-se unes atres llengües.

 

Activitats de l’associació (art. 5 dels Estatuts)

 

Se consideraran activitats adequades per al compliment dels fins les que es relacionen a continuació, en caràcter merament enunciatiu i no llimitatiu:

  1. La promoció i l’edició de publicacions de tota índole: bibliogràfiques, sonores, visuals, audiovisuals, en Internet, o en atres possibles formats que siguen convenients, enfocades a l’estudi, difusió i promoció de la festa de les falles.
  2. La coordinació, la promoció i l’intercanvi cultural i/o educatiu en investigadors, estudiosos o educadors interessats en la festa de les falles com a fet cultural, històric, social, econòmic, etc. tant en l’àmbit local, autonòmic i estatal com en l’internacional, per tal de fomentar la sensibilisació, el coneiximent i el debat entre els experts entorn dela festa.
  3. La coordinació, organisació i participació en cursos, conferències, seminaris, jornades, congressos, coloquis, convencions, mostres, concursos, festivals, emissions televisives o radiofòniques i qualsevol atres activitats que favorixquen el coneiximent i la divulgació general de la festa de les falles.
  4. Fomentar i desenrollar programes de promoció, difusió, estímul i animació comunitària a través de professionals, voluntaris, colaboradors i membres del CASAL “BERNAT I BALDOVÍ” o de les distintes associacions en les quals el CASAL “BERNAT I BALDOVÍ” puga colaborar; i en particular, l’otorgament de premis i distincions a persones o colectius.
  5. Dotar de mijos de recolzament a les persones i institucions relacionades en el món faller que vullguen mantindre i ampliar l’us oral i escrit de l’idioma valencià (servici de traducció, activitats docents i culturals al respecte, etc.).
  6. Promoure la divulgació de l’història i la tradició festiva valenciana en qualsevol format i àmbit, aixina com la dinamisació i creació de centres d’estudis, archius, o uns atres àmbits o iniciatives organisades que contribuïxquen al seu soport, revitalisació i ensenyança.
  7. Promoure festivals d’encontre en colectius socials i educacionals jovenils i infantils, junt a l’espai dels majors, per a assegurar la recuperació, transmissió i coneiximent de la cultura autòctona valenciana entre les noves generacions, a través de la festa de les falles.
  8. Establir i promoure l’adequada colaboració i cooperació participativa en els diferents espais culturals valencians i unes atres associacions i entitats.
  9. Promoure l’edició d’una revista i d’unes atres actuacions divulgatives en el marc de les Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC) que permeten la difusió i promoció eficient de la festa de les falles.
  10. Impulsar l’estudi i el coneiximent de la cultura autòctona popular en totes les seues vertents, per mig de l’investigació, el seu cultiu, coneiximent i reconeiximent, en tots els sectors socials i docents, tant a nivell nacional com internacional.
  11. Intercanviar experiències establint una comunicació freqüent i estable entre les entitats i associacions culturals, cíviques i festives valencianes. Promocionar en l’àmbit local, autonòmic, estatal i internacional accions conjuntes d’eixes entitats, fomentant campanyes divulgatives i qualsevol atra classe d’acció difusora que aumente la visibilitat del moviment festiu i cultural valencià en la societat.
  12. Fomentar el creiximent i la participació en ret del moviment festiu valencià en tot lo que respecta a la difusió i promoció de la cultura valenciana.
  13. Dur a terme una política adequada de promoció dels fins de l’associació per a que, en tots els nivells socials en general, i en les comissions falleres en particular, s’aprecie i estimule la llabor que realisa el CASAL “BERNAT I BALDOVÍ” i les entitats i associacions que colaboren en ella.
  14. Qualsevol atres activitats no nomenades en els apartats precedents i que puguen plantejar-se de manera coherent en els fins de l’Associació, que podrà així mateix colaborar i cooperar en empreses, associacions i institucions culturals, educatives, administratives o atres de caràcter privat o públic per a conseguir els seus fins i objectius.

APÈNIDX II – Artícul Les falles: un espill de la societat valenciana (Diari Las Provincias, 22 d’octubre de 2013)

 

Més allà de les mitificacions o dels tòpics, no pot negar ningú que la nostra festa ha actuat i actua com a espill de la nostra societat. Gens sorprenent, mes que siga només per pura provabilitat estadística: si nos cenyim només a la ciutat de Valéncia, u de cada sèt habitants és faller, lo que dona conte del seu ferm arraïlament popular.

Les falles, com a reflex de les nostres fílies i fòbies. De lo millor i de lo pijor del nostre ser. De l’ingeni i de la coentor. Dels anys de puixança i de decadència econòmica. Des de la crítica sense quarter al poder… fins al seguidisme adulador al mateix poder. Molts conceptes i massa diversos com per a que esta societat, necessàriament plural i heterogénea, puga tindre una visió única de la nostra festa. I massa sucosos com per a que, a sovint, la demagògia i la deformació interessada i partidista els usen per a atiar una controvèrsia recurrent.

No cap dubte tampoc que la nostra festa s’enfronta en estos moments a importants reptes de futur. I és que els seus valors diferencials –els que la fan única– corren perill de desaparéixer o desvirtuar-se profundament, ya siga per motius econòmics o purament sociològics, si no es prenen mides decidides de recolzament a la festa en general i al colectiu faller en particular.

Parlem de la calitat artística de les falles, pero també de la sàtira i la crítica inherents a la tradició dels cadafals fallers. Parlem de la lliteratura festiva, de l’us social –oral i escrit– de la llengua valenciana, de les manifestacions tradicionals de la nostra pirotècnia. Per no parlar de la cohesió social i el sentit de continuïtat històrica i identitària que representen les falles, especialment front a l’anònima despersonalisació de les grans ciutats actuals.

Estem donant només alguns detalls que singularisen la nostre festa entre totes les demés festes del món. Detalls que la fan ser única, tal i com volem que continue sent. Pero es tracta de detalls que són més que detalls, des del moment en que formen part indissoluble de la nostra idiosincràsia com a poble; de tal manera que si els deixem perdre, deixem perdre també components imprescindibles de la nostra ànima identitària, ya massa descomposta i maltractada per accions i omissions seculars.

Parlàvem de problemes econòmics apremiants, pero també sociològics. I és que alguna cosa no va be, disquisicions identitàries a banda (…o no tant) quan l’adjectiu “faller” és usat de forma pijorativa en certs sectors de la nostra societat.

En este punt, lo fàcil és queixar-se. Del que governa o del que no governa, del que és faller o del que no ho és. Be. Un primer pas per a resoldre els problemes és detectar-los. Pero la segona part passa per propondre solucions i treballar colze a colze per a corregir-los. I no sols del nostre colectiu faller, pero en primeríssim lloc d’este colectiu nostre, depén que les Falles continuen sent eixa festa única de la qual tots nos enorgullim i per la qual treballem.

Ací és a on còbra especial la frase popularisada per Josep Bernat i Baldoví en el títul d’un célebre sainet seu: “Qui tinga cucs, que pele fulla”. O siga: “qui tinga problemes o treball, que els solucione o que treballe”. Fent cas al mestre Bernat, el resultat és l’aparició del CASAL BERNAT I BALDOVÍ, que tinguérem la satisfacció de presentar el passat 4 d’octubre en el Colege de l’Art Major de la Seda. Una associació cultural i cívica promoguda i integrada per persones vinculades intensament al món faller i festiu en general, de tal manera que podem afirmar que naix del mateix cor de la nostra festa.

En ella caben fallers, artistes, escritors, historiadors, periodistes, indumentaristes, pirotècnics i tots aquells que, conformant un equip multidisciplinar, volem desenrollar i promoure l’organisació d’activitats culturals que faciliten l’estudi, el coneiximent rigorós i la difusió de la festa de les Falles, la seua història i la seua identitat; tant a nivell valencià com estatal i internacional.

Des del seu arraïlament en la festa i aprofitant la transversalitat ideològica, generacional i professional dels seus components, el CASAL BERNAT I BALDOVÍ aspira a actuar com a rogle creador i difusor d’opinió, agent de sensibilisació social i d’ajuda a les comissions en la seua faena diària en pro de les Falles.

Volem treballar també per fomentar l’autoestima del colectiu faller, per recolzar i estimular la llabor social i cultural de les comissions i colectius fallers, i per posar en valor l’identitat i l’espai sociocultural que correspon a la nostra festa.

Igualment, és objectiu del Casal fomentar la presència social i colectiva de la festa fallera. Com també ho és l’estímul a particulars, a entitats i colectius, i a les pròpies administracions públiques valencianes per a que treballen en espirit positiu pel manteniment, reforçament i difusió de la festa com a factor cívic cohesionador de la societat actual.

Tal volta som massa idealistes… o massa ambiciosos. Pero per a aplegar a una meta tan abellidora com la que proponem, era imprescindible un primer pas: el que els 27 socis fundadors donàrem el passat dia 4. ¿Voleu ajudar-nos? La nostra associació, a través de la seua pàgina web i les rets socials, està oberta les 24 hores. Vos esperem.

APÈNIDX III – Comunicat del CBIB sobre la convocatòria de premis de la Conselleria d’Educació per als llibrets (29/12/2017)

 

Davant l’anunci de la pròxima convocatòria de premis de la Conselleria d’Educació per als llibrets de falla de 2018, que ademés tindran una nova categoria específica de premis per a les falles de la Ciutat de Valéncia, i a falta de conéixer les bases concretes que regularan la convocatòria, el Casal Bernat i Baldoví vol manifestar públicament lo següent:

  1. Nos alegra que la Conselleria d’Educació vullga promocionar l’us del valencià en les falles atenent a «la calitat de l’edició, els contenguts lliteraris, l’extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià», tal com indica la nota de prensa. Són criteris que es seguixen, també, en atres convocatòries de premis que promocionen l’us del valencià en els llibrets, i que conten ya en molts anys d’existència i èxit de participació.
  2. L’us del valencià en els llibrets és creixent en cantitat i calitat any darrere d’any, com constatem en la convocatòria anual dels nostres propis premis. La baixada, els dos últims anys, en la participació de les comissions i, en particular, de les de la ciutat de Valéncia en la convocatòria de premis de la Conselleria, s’ha degut en bona mida a l’exclusió expressa, en les bases de 2016 i 2017, dels llibrets que estigueren escrits en llengua valenciana segons la normativa de la RACV. Uns llibrets que quedaren fòra de qualsevol opció a guanyar premi, en independència de la calitat dels seus contenguts.
  3. Precisament eixa exclusió motivà la queixa de la nostra associació cultural davant del Síndic d’Agravis, el qual, en la seua resolució del passat juliol de 2017, prenint “com a punt de partida el principi de tolerància i pluralitat que sempre han integrat les Falles de Valéncia, les festes de la Magdalena de Castelló o les Fogueres d’Alacant”, aixina com també l’acort de la AVL de 9/2/2005, donà la raó a la nostra entitat i solicità a l’Ajuntament de Valéncia i la Conselleria d’Educació que “promoguen les actuacions necessàries perquè es respecte en el llibre oficial faller el criteri lingüístic que cada col·laborador trie per a la seua obra i que tots ells tinguen accés a les ajudes i subvencions públiques en termes d’igualtat efectiva i sense cap discriminació per a la promoció i ús del valencià”.
  4. Recordem que la citada resolució del Síndic ha segut acceptada expressament per l’Ajuntament de Valéncia, de qui depén la Junta Central Fallera, que agrupa a totes les falles de la Ciutat, Mislata, Chirivella, Quart de Poblet i Burjassot.
  5. Esperem, per tant, que en dita convocatòria de la Conselleria, tant per a l’admissió com per a la valoració dels llibrets presentats, s’atenga exclusivament a l’us del valencià i a la calitat dels treballs, sense que l’us d’una normativa determinada, o qualsevol atra consideració externa, puga influir en el fallo del jurat, en estricte respecte a la llibertat d’expressió, creació lliterària i convivència ideològica que caracterisa a la nostra societat i, més encara, al món faller.

APÈNDIX IV –  Comunicat del CBiB sobre la sàtira i la llibertat d’expressió en les falles (8/2/2018)

 

Els socis del Casal Bernat i Baldoví, reunits el passat dimarts en junta general de l’associació, creem necessari expressar de manera pública el nostre més absolut recolzament als artistes, artesans i guionistes fallers en el desenroll de la seua llibertat d’expressió.

Considerem que dins de la pròpia idiosincràsia de les falles, i com a element característic de la festa, està l’utilisació de l’humor i la sàtira. Un humor i una sàtira que no es poden manipular o diluir, ya que de ser aixina, les falles deixarien de ser precisament lo que són: falles.

Creem que la crítica fallera -en recursos com la caricatura, l’exageració, la ridiculisació, la paròdia, l’ironia o el doble sentit- s’ha de saber encaixar de manera sana per tots. Ninguna persona, fet o situació pot quedar exclòs d’una possible crítica satírica en clau fallera.

La sàtira busca divertir, pero també atacar una realitat que es considera imperfecta i millorable. Podrà estar-se més o manco d’acort en l’intenció o l’encert de l’artiste. Pero, en qualsevol cas, és una acció que només apela al sentit de l’humor, l’inteligència i la complicitat -o el rebuig- del que observa i interpreta les escenes: sense més implicacions ni conseqüències.

De manera que pot afirmar-se, o tenim l’atreviment d’afirmar, que una falla que no molesta a ningú, és una falla imperfecta.

La sàtira forma part de la cultura, la tradició i inclús la moralitat del nostre poble. Permeté la crítica i la denúncia social en époques en que la llibertat d’expressió era inexistent, i facilita aproximar-nos de manera sana a les imperfeccions del nostre món actual. Per tant, hui, en 2018, no la mediatisem ni la posem en quarentena. Al contrari: cultivem-la en llibertat.

APÈNDIX V – Senyes bàsiques de l’associació

 

Tel. 688 90 34 61

Web: http://www.casalbernatibaldovi.org

Facebook: https://www.facebook.com/Casal-Bernat-i-Baldoví-582186758478361/

Twitter: https://twitter.com/CasalBiB

Correu electrònic: casal.bernat.baldovi@gmail.com

 

Composició de la Junta de Govern (setembre 2020):

 

President: Òscar Rueda Pitarque

Vicepresident: Miquel Ramon i Quiles

Secretari: Joan Josep Gimeno Chinillach

Tesorer: José Manuel Cort Cañizares

Vocal 1er.: Alberto Garcia Iranzo

Vocal 2on.: Lorena Vila Gómez

Vocal 3er.: Mabel Obrer Gurrea

Vocal 4rt.: Joan Josep Serra Martí

APÈNDIX VI – Resolució del “Síndic de Greuges”, a solicitut del Casal Bernat i Baldoví, respecte a la no discriminació per part de les administracions públiques en funció de la normativa usada per a la llengua valenciana

 

  1. Nota de prensa 3/7/2017

 

ESCRIURE EN LLENGUA VALENCIANA NO ÉS ILLEGAL

El Síndic insta a Ajuntament de Valéncia i Conselleria d’Educació a no discriminar als usuaris de les normes de la RACV

Ciutat de Valéncia, 3-7-2017.- El Casal Bernat i Baldoví ha presentat públicament en el casal de la falla Nort – Doctor Zamenhoff la resposta del Síndic d’Agravis a la queixa presentada per l’associació cultural fallera davant la discriminació, per part de les administracions públiques, als creadors, fallers i comissions que usen les normes de la RACV en la seua producció escrita.

Se sustentava la queixa en l’exclusió del Llibre Oficial Faller de 2016, per part de la Junta Central Fallera, dels escritors usuaris de les normes de la RACV; aixina com també en el canvi en les bases reguladores de la Conselleria d’Educació per a la concesió d’ajudes econòmiques destinades a la promoció de l’us del valencià en l’àmbit de les festes de les Falles, de la Magdalena i de les Fogueres de 2016 respecte a anys anteriors; un canvi consistent en l’imposició de l’us obligatori de la normativa de la AVL per a poder optar a qualsevol ajuda econòmica o premi als llibrets.

El Casal Bernat i Baldoví solicitava al Síndic en la seua queixa que les administracions públiques evitaren qualsevol discriminació i diferència de tracte en motiu de la normativa, lliurement elegida, pels escritors, associacions culturals i festives, i en general pels usuaris de la llengua valenciana en tots els àmbits socials, en compliment de l’art. 20 de la Constitució Espanyola, que consagra el dret a la llibertat d’expressió i de creació lliterària; i també que les administracions autonòmica i local explicaren cóm han previst fer compatible l’obligatorietat actual de l’us de la normativa de la AVL per part de les administracions públiques en el necessari respecte a la dita llibertat d’expressió i creació lliterària cap als usuaris de la normativa de la RACV.

Davant la solicitut de l’entitat cultural, el Síndic, prenint “com a punt de partida el principi de tolerància i pluralitat que sempre han integrat les Falles de Valéncia, les festes de la Magdalena de Castelló o les Fogueres d’Alacant”, aixina com també l’acort de la AVL de 9/2/2005, solicita a l’Ajuntament de Valéncia i la Conselleria d’Educació que “promoguen les actuacions necessàries perquè es respecte en el llibre oficial faller el criteri lingüístic que cada col·laborador trie per a la seua obra i que tots ells tinguen accés a les ajudes i subvencions públiques en termes d’igualtat efectiva i sense cap discriminació per a la promoció i ús del valencià”.

El Casal Bernat i Baldoví es congratula per la decisió del Síndic, que en estricte desenroll de les seues competències acodix en defensa dels drets fonamentals dels administrats i, en particular, dels usuaris de les normes de la RACV; i en conseqüència, insta a les administracions públiques a respectar els drets llingüístics de tots i cada u dels valencians, sense ninguna discriminació per raó ideològica.

 

  1. Text íntegre de la resolució de 19/6/2017 del Síndic de Greuges
Contacta en Casal Bernat i Baldoví

Pots contactar en nosatres en el següent formulari

Not readable? Change text. captcha txt