¿Quí som?

El Casal Bernat i Baldoví és una associació cultural fundada en 2012.

Està promoguda i integrada per fallers i persones vinculades d’una o atra manera a la festa de les falles i, en general, les festes del fòc. Fallers, artistes, escritors, poetes, guionistes, historiadors, periodistes i, en general, tots aquells que conformant un equip multidisciplinar, volem desenrollar i promoure l’organisació d’activitats culturals que faciliten l’estudi, coneiximent rigorós i difusió de la festa de les Falles, tant a nivell valencià com estatal i internacional, partint de la realitat de la festa i des del interessos del colectiu faller.

En el Casal treballem les diverses facetes del patrimoni cultural que conformen la festa de les falles: des dels aspectes llingüístics i lliteraris fins al artístics, passant pels històrics o els sociològics. Creem ademés que tots estos aspectes no poden entendre’s sino com a parts d’un tot que queda sòlidament unit a la pròpia idiosincràsia secular del poble valencià.

Per això, cobra especial importància la presència social i colectiva de la festa fallera, i l’estímul i assessorament a particulars, a entitats i colectius aixina com a les pròpies administracions públiques valencianes per a que treballen en espirit positiu pel manteniment, reforçament i difusió de la festa com a factor cívic cohesionador de la societat actual.

Entre els primers objectius del CASAL BERNAT I BALDOVÍ està, precisament, el d’estructurar, coordinar i establir accions que siguen comunes a diverses associacions, experts i entitats culturals valencianes, posant en coneiximent de les mateixes i de la societat en general –sempre des d’un espai obert de diàlec– les diferents coordenades culturals que fan de la festa fallera un patrimoni de valor incalculable.

Resulta fonamental que dit objectiu se duga a terme, en tot cas. partint de les distintes sensibilitats valencianes, i respectant l’idiosincràsia i particularitats de totes i cada una d’elles, en independència d’ideologies o partidismes polítics.

Eixe respecte a les sensibilitats que conviuen en el sí de la festa (com a reflex de la pròpia diversitat inherent a la nostra societat), requerix, no obstant, el recolzament igualitari de les administracions públiques a totes elles, en cada una de les accions desenrollades des dels poders públics per a l’estudi i difusió de la festa.

Sent necessari per tant que es transmeta i difonga una visió correcta, equilibrada i objectiva de l’idiosincràsia pròpia de les Falles, és per lo que posem el nostre bagage intelectual i humà i el nostre treball en positiu a disposició i coneiximent dels poders públics.


Acte de presentació del Casal Bernat i Baldoví en el Colege de l’Art Major de la Seda (4 d’octubre de 2013)


 

Premis i reconeiximents rebuts pel Casal Bernat i Baldoví

Palma Dorada 2016. Guardó que el Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano Mora otorga des de 1980 a personalitats i entitats valencianes, en reconeiximent als seus mèrits socials i culturals, i a les trayectòries desenrollades en pro de la cultura, l’identitat autòctona, la llengua, l’història, l’investigació, el moviment cívic, la societat, la lliteratura, etc.

Roure d’Or Colectiu 2017. Màxima distinció que l’Agrupació de Falles del Botànic (Valéncia ciutat) concedix a les entitats que s’han distinguit en el món faller.

Premi Sorolla 2019. Distinció que anualment entrega la Comissió de Falla Guillem Sorolla – Recaredo, una de les més antigues que encara perviuen en la ciutat de Valéncia, en més de 125 anys d’història.

Premi Pare Jofré 2020. Un guardó de l’Agrupació de Falles del Mercat de Jesús que reconeix, anualment, a «persones o entitats que d’una manera totalment desinteressada o altruista, prestaren servici o ajuda als fallers, a les comissions, agrupacions, etc. o contribuïren a engrandir el nom de les falles per les seues accions o per la difusió dels seus actes».


Membres del Casal Bernat i Baldoví junt a la junta directiva de l’Agrupació de Mercat de Jesús, durant l’acte del premi, el 15 de febrer de 2020


 

Contacta en Casal Bernat i Baldoví

Pots contactar en nosatres en el següent formulari

Not readable? Change text. captcha txt